بهداشت حرفه ای حوزه ای از کار در بهداشت عمومی برای ارتقا و حفظ بالاترین درجه رفاه جسمی، روانی و اجتماعی کارگران در همه مشاغل است.
اهداف آن عبارتند از:
حفظ و ارتقای سلامت و ظرفیت کاری کارگران؛
بهبود شرایط کار و محیط کار برای مساعد شدن برای ایمنی و سلامت؛
توسعه سازمان کار و فرهنگ های کاری که باید منعکس کننده سیستم های ارزشی ضروری اتخاذ شده توسط شرکت مربوطه باشد و شامل سیستم های مدیریتی موثر، خط مشی پرسنلی، اصول مشارکت و شیوه های مدیریت داوطلبانه مرتبط با کیفیت برای بهبود ایمنی و سلامت شغلی باشد.
علم و عمل بهداشت حرفه ای شامل رشته های مختلفی از جمله طب کار، پرستاری، ارگونومی، روانشناسی، بهداشت، ایمنی و غیره می باشد.
مجمع جهانی بهداشت از کشورها می خواهد که
توسعه سیاستها و برنامههای اقدام ملی و ایجاد ظرفیتهای نهادی در زمینه بهداشت حرفهای،
افزایش پوشش با مداخلات ضروری برای پیشگیری و کنترل بیماری ها و آسیب های شغلی و شغلی و خدمات بهداشت حرفه ای
با همکاری سایر برنامههای بهداشت ملی مرتبط مانند برنامههایی که با بیماریهای مسری و غیرواگیر، پیشگیری از آسیبها، ارتقای سلامت، سلامت روان، بهداشت محیط و توسعه سیستمهای بهداشتی سروکار دارند، اطمینان حاصل کنند.
محیط کار محیطی است که شامل ویژگی های اجتماعی و شرایط فیزیکی است که کارگران در آن مشاغل خود را انجام می دهند. این عوامل می توانند بر وضعیت روحی و جسمی زایمان، سلامت، همکاری و عملکرد کاری تأثیر بگذارند. داشتن محیط کاری سالم و ایمن به کارکنان کمک می کند تا سلامت جسمی و روانی خود را حفظ کنند، از بیماری های شغلی جلوگیری کنند و ظرفیت و کارایی هر یک از کارکنان به طور خاص و کسب و کار را به طور کلی به حداکثر برسانند.
هدف از شناسایی عوامل زیان آور در محیط کار، حفظ سلامتی کارمندان و بهداشت آنها و همچنین محیط کار است. در صورتی که چنین برنامه ای موفق باشد صرفاً موجب سلامتی کارگر یا کارمند نیست بلکه ساعات غیبت و محرومیت از کار را کاهش داده و زیان های اقتصادی ناشی از آن را کاهش می دهد. در تمام مشاغل عوامل و فاکتورهای زیان آوری وجود دارند که می توانند افرادی را که به آن شغل اشتغال دارند دچار بیماری کنند. به این بیماری ها، بیماری ناشی از کار یا بیماری شغلی می گویند.
عوامل زیان آور به چند دسته کلی تقسیم بندی می گردند:
1- عوامل زیان آور فیزیکی
2- عوامل زیان آور شیمیایی
3- عوامل زیان آور بیولوژیک
4- عوامل زیان آور روحی روانی (سایکولوژیک)
5- عوامل زیان آور ارگونومیک (مهندسی فاکتورهای انسانی)
شرکت سلامت آزمای امین با اتکا به دانش فنی و مهارت و تجربه سالها فعالیت بعنوان پیشرو در ارائه خدمات بهداشت حرفه ای من جمله سنجش عوامل زیان آور محیط کار می باشد که در سراسر کشور خدمات خود را انجام میدهد
تجهیزات بهداشت حرفه ای شامل 1-انواع صداسنج 2-انواع ارتعاش سنج 3-انواع يووي متر 4-مغناطيس سنج 5-انواع دماسنج 6-انواع رطوبت سنج
اطلاعات تکمیلی در این خصوص در قسمت تجهیزات عوامل زیان به تفصیل عنوان شده است
شرکت سلامت آزمای امین با تکیه بر دانش فنی مورد نیاز و نیز با همکاری مراکز علمی و پژوهشی کشور در زمینه کنترل عوامل زیان آور محیط کار آمادگی همکاری با صنایع و سازمانهای مختلف را دارا می باشد، خدمات قابل ارائه در این زمینه به شرح ذیل میباشد.
– کنترل صدای زیان آور در محیطهای صنعتی، اداری و مسکونی
– ارزیابی ریسک های ایمنی و بهداشتی و کنترل خطای انسانی
– طراحی و نصب سیستم تهویه موضعی و عمومی به همراه تست عملکرد و صدور گواهینامه
– طراحی و نصب سیستمهای اعلان و اطفا حریق
– طراحی و بهسازی سیستم روشنایی محیطهای کاری صنعتی و اداری
– اندازه گیری و ارزیابی نوع، شدت و جهت ورود امواج الکترومغناطیسی، کاهش امواج و ایمن سازی محیط