طب کار یکی از شاخههای جدید پزشکی است که حفظ سلامت کارمندان در محیط کار، تشخیص بیماریها و پیشگیری از شیوع بیماریهای واگیردار هدف اصلی آن محسوب میشود.
تمامی کشورهای عضو سازمان بینالمللی کار و بهداشت جهانی این خدمات را برای کارمندان خود فراهم میکنند.
حفظ و ارتقای سطح سلامت جسمی، روحی و روانی افراد شاغل دربهترین شرایط میباشد. متخصصین طب کار و پزشکانی که در این زمینه فعالیت دارند، با شناختی که از محیط کار، فرایندکاری، خطرات و عوامل زیانآور محیط کار، و نیز تأثیر این عوامل بر سلامت میگذارند، از طریق بررسی و ارزیابی محیط کار، معاینات دورهای و غربالگری باعث تشخیص زودرس و درمان به موقع بیماریها و آسیبهای ناشی از کار میشوند؛ بنابراین از این طریق باعث کنترل بیماریها و آسیبهای شغلی شده و از بروز موارد مشابه، پیشگیری میکنند.
اهداف طب کار عبارتند از:
مدیریت خدمات طب کار
معاینات سلامتی شاغلین و متقاضیان کار (معاینات بدو استخدام)
آموزش پزشکان، پرستاران، کارشناسان، مدیران سرپرستان واحدهای کاری
تعیین تناسب شغلی شاغلین
تعیین شرایط بازگشت به کار شاغلین
تعیین ارتباط بیماری با شغل بیمار
تعیین میزان غرامت و درصد ازکارافتادگی ناشی از کار و بیماریهای شغلی
معاینات اختصاصی مانند معاینات بازگشت به کار و تعیین محدودیت شغلی
انجام مطالعات همهگیرشناسی درمحیط کار
درمان افراد مبتلا به بیماریهای شغلی و غیرشغلی و موارد اضطراری در محیط کار
تعیین میزان شیوع و علل غیبت از کار و کنترل استرسهای شغلی
این معاینات اهمیت زیادی دارند و هدف از آنها تعیین قابلیت جسمی و روانی فرد برای انجام کار مورد نظر، تشخیص بیماریها، حفظ سلامت سایر کارمندان و تعیین تعداد و فاصله معاینات بعدی است. براساس قوانین سازمان تامین اجتماعی، متقاضی بیمه کارمندان باید تحت این معاینات قرار بگیرد.
هدف از شناسایی عوامل زیان آور در محیط کار، حفظ سلامتی کارمندان و بهداشت آنها و همچنین محیط کار است. در صورتی که چنین برنامه ای موفق باشد صرفاً موجب سلامتی کارگر یا کارمند نیست بلکه ساعات غیبت و محرومیت از کار را کاهش داده و زیان های اقتصادی ناشی از آن را کاهش می دهد. در تمام مشاغل عوامل و فاکتورهای زیان آوری وجود دارند که می توانند افرادی را که به آن شغل اشتغال دارند دچار بیماری کنند. به این بیماری ها، بیماری ناشی از کار یا بیماری شغلی می گویند.
عوامل زیان آور به چند دسته کلی تقسیم بندی می گردند:
1- عوامل زیان آور فیزیکی
2- عوامل زیان آور شیمیایی
3- عوامل زیان آور بیولوژیک
4- عوامل زیان آور روحی روانی (سایکولوژیک)
5- عوامل زیان آور ارگونومیک (مهندسی فاکتورهای انسانی)
شرکت سلامت آزمای با اتکا به دانش فنی و مهارت و تجربه سالها فعالیت بعنوان پیشرو در ارائه خدمات بهداشت حرفه ای من جمله سنجش عوامل زیان آور محیط کار می باشد که در سراسر کشور خدمات خود را انجام میدهد
این معاینات بعد از استخدام و با فواصل زمانی معین انجام میشوند و دو هدف اصلی دارند. هدف اول شناسایی زودهنگام بیماریهای ناشی از کار و اجرای اقدامات لازم برای درمان آن است. هدف دوم بررسی شرایط محیط کار روی بیماریهای قبلی کارمندان و برنامهریزیهای لازم برای ارتقاء و متناسبسازی محیط با شرایط جسمانی کارمندان است. طبق قانون، کارفرما ملزم است کارمندان خود را حداقل یک مرتبه در سال تحت معاینات دورهای قرار دهد.
اطلاعات تکمیلی در این خصوص در قسمت تجهیزات عوامل زیان به تفصیل عنوان شده است
کارت سلامت رانندگان، کارتی است که در ازای واجد شرایط بودن راننده در مواردی مثل گواهی نامه معتبر، کارت پایان خدمت و … و با گذراندن آزمایشهایی نظیر تست بینایی، تست خواب، شنوایی سنجی و … برای شخص راننده صادر میشود. وجود این کارت، تا حد زیادی میتواند سلامت راننده را تضمین کند.
معاینات طب کار جهت صدور کارت سلامت رانندگان باید هر دو سال یک بار انجام می گردد جز در دو مورد زیر:
1-افرادی که بالای 40 سال سن دارند باید سالی یک بار این معاینات را انجام دهند.
2-افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن غیر واگیردار زیر می باشند باید سالی یک بار این معاینات را انجام دهند:
رانندگان مبتلا به دیابت، رانندگان مبتلا به سایر اختلالات غدد آندوکربن، رانندگان مبتلا به اخلالات کلیوی، رانندگان مبتلا به اخلالات عصبی عظلانی، رانندگان مبتلا به اخلالات قلبی عروقی، رانندگان مبتلا به اخلالات نورولوژیک، رانندگان مبتلا به اختلالات فشار خون، رانندگان مبتلا به اختلالات روحی روانی، رانندگان مبتلا به اختلالات خواب.
همچنین آزمایشات و تست هایی برای بررسی وضعیت سلامت عمومی رانندگان شامل آزمایش خون و ادرار ، بینایی سنجی و معاینات چشم، شنوایی سنجی و نوار قلب برای رانندگان بالای چهل سال و یا در هر سنی با صلاحدید پزشک انجام می گیرد.
با توجه به گستردگی موارد پزشکی، در صورت وجود بیماری خاصی که می تواند برای شغل رانندگی ایجاد اختلال نماید می بایست این بیماری جهت تصمیم گیری نهایی توسط متخصص طب کار مرکز مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
نحوه ثبت نام کارت سلامت رانندگان به این شکل است که ابتدا، برای دریافت این کارت، به مراکز صادرکننده کارت سلامت رانندگان باری مراجعه کرده و با ارائه دادن مدارکی از قبیل اصل و کپی گواهینامه رانندگی، اصل و کپی کارت ملی، کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی و یک قطعه عکس ۳ در ۴ برای دریافت کارت سلامت رانندگان اقدام کنید.